Bratislavčania uprednostňujú lokalitu pred cenou

Späť na blog

reakcie (0)


Rozhodnutie vedúce ku kúpe nehnuteľnosti patrí k tým najväčším, ktoré môžeme počas života vykonať. Aj preto je prirodzené, že na takýto krok sa chceme dôkladne pripraviť a s tým súvisí aj zohľadnenie viacerých faktorov spojených s výberom objektu. Niektoré z nich majú na naše rozhodnutie najväčší vplyv a pre konečný výber sú smerodajné, čo platí najmä v prípade ceny a lokality.

Hodnoty nehnuteľností v hlavnom meste dosahujú logicky najvyššiu úroveň a výnimkou nie sú ani byty a domy. Vzhľadom na tento faktor by sme mohli očakávať, že práve cena bude pri výbere vhodného objektu na bývanie v Bratislave zohrávať tú najdôležitejšiu úlohu, no na prekvapenie mnohých to nie je pravda. Vo väčšine prípadov je hlavným indikátorom, podľa ktorého sa kupujúci rozhodujú, práve lokalita a častokrát je to aj napriek vyššej obstarávacej cene.

Miesto bývania je rozhodujúce

Jedným z aspektov, ktoré sa podieľajú na našom spokojnom živote, je nepochybne kvalitné bývanie. Môžeme mať skvelo zariadený interiér a disponovať veľkým priestorom, pokiaľ je daný objekt situovaný v zlej lokalite, stále nám bude chýbať základ dobrého bývania. Ním je práve atraktívna lokalita, ktorá dokáže prispieť k ľahšiemu životu a podporiť snahu o komfort, na základe čoho si vyberáme miesta ponúkajúce najvyšší štandard.

Pokojné lokality hľadáme viac

V súčasnej dobe je potreba hľadať vhodnú lokalitu pre naše bývanie čoraz silnejšia. Úmerne s tým ako sa zrýchľuje výstavba a mestský život podlieha väčšiemu ruchu, mnohí z nás túžia po bývaní v tichej lokalite, kde si dokážu dobre oddýchnuť, užiť súkromie a načerpať sily do ďalších dní. Developeri pochopili tejto požiadavke klientov a stále viac prichádzajú s novými projektmi situovanými na tichých miestach obklopených prírodou. Dopyt po lokalitách tohto typu sa bude zvyšovať a majitelia bytov kvôli tomu obetujú aj dostupnosť služieb a blízkosť centra mesta.

Slováci sú ochotní priplatiť

Je jasné, že nehnuteľnosti postavené v tých najlepších lokalitách budú drahšie a tento trend sa ani nezmení. Zaujímavým faktom je, že práve na Slovensku, kde sú rozdiely medzi pomerom príjmov a cenami nehnuteľností jedny z najvyšších v Európe, sme ochotní priplatiť za objekt postavený na atraktívnejšom mieste viac. Dokonca, táto stratégia kupujúcich sa stala natoľko smerodajnou, že v mnohých prípadoch nie sú prekážkou ani rozdiely vyčíslené v niekoľkých tisíckach eur.


Hľadanie vhodnej nehnuteľnosti na bývanie v Bratislave je sprevádzané vplyvom viacerých faktorov, no vidíme, že práve lokalita je momentálne zohľadňovaná najviac zo všetkých. Nie je to len Bratislava, kde sa na ňu kupujúci pozerajú ako na hlavný aspekt pri rozhodovaní a sú ochotní zaplatiť aj viac, len nech sa nasťahujú na nejaké vhodné miesto. Tento prístup sa stáva bežným trendom v celej krajine, a aj keď samotná cena nestráca výrazný vplyv na výber nehnuteľnosti, práve lokalita prehovára do konečného verdiktu najviac.


Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné